Prutkoffie, over koffie brouwen met de SoftBrew
Ons espressoapparaat is een soort familielid. Elke dag staat hij voor ons klaar om een lekkere bak te maken. Maar een thermoskan vullen met espresso voor een dagje weg is, laten we zeggen, niet aan te raden. Dus ik ging op zoek naar een koffiezetapparaat. Standaard kom je dan uit bij zo’n hippe Technivorm Moccamaster, maar die neemt teveel plek in in onze bescheiden keuken.
Waarschuwing vooraf: ik ben een koffiebarbaar. Lees niet verder als koffie je gevoelige snaar raakt.
Zie daar de Sowden/HAY Soft Brew. Een porseleinen pot, denk theepot, met een zeef erin, net als sommige theepotten alleen zijn de gaatjes veel kleiner waardoor er geen koffieprut doorheen kan. Staat nog leuk op het aanrecht ook! Sowden/HAY SoftBrew
Als je het filmpje van Hay bekijkt denk je dat het maken van koffie met dit bescheiden potje simpel is (spoiler: uiteindelijk is het dat ook):
HAY – Behind the Brewing with George Sowden and Mette Hay from HAY on Vimeo.
Omdat ik helemaal niet vatbaar ben voor dit soort reclame werd de pot meteen de volgende dag per post bezorgd. Yay, een Hay! En nu koffie maken. Mijn idee voor de SoftBrew is om hem te gebruiken op de dagen dat we met het gezin op pad gaan zodat we onderweg een kop “beter-dan-niks-koffie” kunnen drinken uit de thermosfles. Dus gewoon met simpele koffie uit de supermarkt een pot brouwen, in de thermosfles doen en op weg.
Zo gezegd zo gedaan. Met kinderwagen en al wandelde ik naar de Simon Lévelt waar ik kon kiezen tussen Colombiaanse bonen met nootachtige aroma’s gemengd met een fruitachtige afdronk die niet zuur was en wel een klein bittertje bevat, of de Guji Unwashed uit Ethiopië, die ze toevallig net vers gezet hadden met een filterkoffieapparaat. Of ik even wil proeven? Een zuurtje, een citrusachtig aroma, helemaal niet bitter, en een neiging naar cacao. Kan zijn dat mijn omschrijving niet geheel accuraat is. Maar goed, de koffie die ik kreeg smaakte was heerlijk. Dus ik ging naar huis met Ethiopische bonen en een hongerig huilend kind.
Het brouwen kon beginnen. Wat scheppen koffie erin, water net van de kook erop, 4 minuten wachten, uitschenken en klaar is Jochem!
Het was alsof de koffie door Saruman himself in de donkerste grotten van Mordor was gebrouwen om de Uruk-hai wakker te houden. Ik heb nog nooit zulke smerige koffie geproefd. Nou ja, die ene cappuccino bij een opdrachtgever die zijn (koffie)apparaat nooit schoonmaakte en waar het melkpoeder her en der groen zag kwam in de buurt.
Na een paar keer proberen om de juiste hoeveelheid koffie te bepalen lukte het zowaar iets drinkbaars in een kop te krijgen. Er bleef wel iets geks mee aan de hand. Tijd om hulp van de vrouw in te schakelen.
“Smaakt wel goed, goede sterkte. Alleen… snif snif…”
“Ruikt een beetje gek he?
Wel eens gehoord van Kopi Loewak? Koffie die wordt gemaakt van door katten uitgepoepte koffiebessen. Ik heb het nog nooit geproefd, maar als ik bedenk wat voor aroma dat moet hebben. De associatie van Guji Unwashed met door oude Ethiopische wijzen uitgepoepte koffiebonen was gauw gemaakt. Ik schreef al, ik ben een koffiebarbaar.
Een week later werd het tijd voor nieuwe bonen. Dus weer met de kinderwagen naar Simon, dit keer maar een “gewassen” koffie, doodnormaal uit Nicaragua. Iets minder fruitig, iets meer nootachtig, beetje cacaoachtig, niet te bitter, klein zuurtje. Ehh… juist. Het kind lag tevreden in zijn wagen te slapen.
Deze gebrouwen koffie rook in elk geval een stuk prettiger. Na een paar keer experimenteren en online lezen over temperatuur van het water en hoeveelheden heb ik een heerlijke bak koffie geproduceerd al zeg ik het zelf. Er blijft wat fijn koffiemaalsel in je kop komen, maar ik vind dat niet hinderlijk. Het schijnt veel minder te zijn dan bij een Cafetière.
Voor mijn lieve vriendin en een beetje om het zelf te onthouden heb ik een recept geschreven dat ik zal aanpassen als ik verbeteringen ontdek. Recept
Recept
Vooraf:
Positief denken
Lange theelepel klaarleggen
Thermosfles omspoelen en vullen met heet water
Doe 500ml water in de waterkoker
Zet de waterkoker aan, stel in op 90 graden
Doe 42 gram koffie in de zeef in de pot (dus 84 gr koffie / liter water)
Als het water heet is doe je eerst een beetje water bij de koffie, het moet net onder staan. Hipsters laten hun koffie “bloomen” namelijk.
Roer voorzichtig een keertje
Wacht 30 seconden terwijl je liefkozend tegen de koffiepot praat en de
koffie lekker in zijn badje laat bloomen.
Giet de rest van het water er voorzichtig bij
Roer nog een keer voorzichtig
Laat de pot nog 5 à 5:30 minuten brouwen terwijl je richting de evenaar
koffiemantra’s zingt
Vul eventueel een glazen kopje om de koffie op kleur te beoordelen
Giet de koffie voorzichtig over in thermoskan, ik stop als ik prut zie
meekomen
Doe de koffie uit thermoskan in je kop
Drink de koffie en doe je neus dicht als je Guji Unwashed bonen hebt
gebruikt.
Gooi het koffiedik in de tuin, het is goede mest volgens tuinenbalkon.nl. Guji Unwashed werkt vast twee keer zo goed!
Tot slot
Uiteindelijk bevalt de SoftBrew prima en is het proces erg simpel als je de juiste verhoudingen, tijden en watertemperatuur weet. Door de grote opening en grote zeef is de pot ook erg makkelijk schoon te maken. Ik gebruik 84gr koffie per liter water. Dat is veel in vergelijking met wat ik her en der online tegenkom, waarbij ik voornamelijk kijk naar artikelen waar ze brouwen met een Cafetière (French Press). Tips voor de SoftBrew zijn namelijk schaars. Dit betrouwbaar uitziende artikel van The Guardian heeft het bijvoorbeeld over 75gr koffie / liter water, maar meestal zie ik artikelen die ongeveer 65gr / liter gebruiken. Het kan zijn dat mensen in bijvoorbeeld Amerika slappe koffie drinken. Ik hou wel van wat pit. Qua maling gebruik ik ongeveer snelfiltermaling of iets grover.