Neem het niet voor lief
Vanmorgen trok ik mijn afgetrapte Converse All stars aan. Ik dacht er niet eens bij na. Koop jij weleens nieuwe kleren? Hoe lang blijf jij daar gelukkig van? En van je spelcomputer? Of misschien heb je al een jaar een 4k 55" televisie en vind je die inmiddels “gewoon”?
Misschien beschouw je die dingen allemaal niet als belangrijk onderdeel van je leven. Maar wat als je eens aan je partner denkt? Hoe zou het zijn om je partner met net zoveel intensiteit en energie te bekijken als toen je net verliefd was?
Of misschien volg je een studie of heb je een baan en ben je door de Coronapandemie minder gemotiveerd om er met de nodige energie voor te gaan?
Momenteel lees ik het boek A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy door William B. Irvine. De ideeën van de Stoïjnse filosofen van zo ongeveer 2000 jaar geleden vertaald naar een moderne gids voor het “goede leven”.
En die Stoïcijnen waren zo gek nog niet. Ze richtten zich op het uitbannen van zoveel mogelijk negatieve gedachten en emoties waardoor er zoveel mogelijk positiviteit overblijft. Klinkt goed toch? Eén van die technieken is negatieve visualisatie.
Stel je voor …
Stel je vluchtig voor dat je partner of een ouder, broer of zus opeens voor altijd verdwijnt. Verschrikkelijk toch? Irvine stelt dat je die persoon de volgende keer met een hernieuwde energie en intensiteit bekijkt. En dat je die persoon niet meer voor lief neemt.
Negatieve visualisatie helpt om je geluksgevoel te hercalibreren, aldus Irvine. Dit helpt je te realiseren hoeveel geluk je hebt. De Stoïcijnen raden je dan ook aan om deze techniek regelmatig te beoefenen.
En negatieve visualisatie kan meer opleveren:
- Voorkomen dat vervelende dingen gebeuren: wat als er komende nacht iemand inbreekt in mijn huis? Is het nodig stappen te ondernemen om dit te voorkomen?
- Impact van het onvermijdelijke verkleinen. Niet alles is nu eenmaal te voorkomen en heel weinig in dit leven is oneindig. Als je van tevoren al bedacht hebt wat er kan gebeuren kun je je hier beter op voorbereiden.
- We zijn onverzadigbaar. Dit is wat ik in het begin van het artikel beschreef. Je verlangt naar iets, maar als je dat eenmaal hebt pas je je leven erop aan en dus verdwijnt het verlangen. Je bent uiteindelijk net zo tevreden (of ontevreden) als je was voordat het onderdeel in je leven verscheen. Negatieve visualisatie zorgt ervoor dat je met een frisse blik en hernieuwde energie kunt kijken naar dat wat je al hebt.
Deal with it
Tijdens de Coronapandemie zie ik dat veel van mijn studenten moeite hebben de motivatie op te brengen om aan het werk te gaan. Alles is veel minder leuk dan “normaal gesproken”. Studenten moeten veel thuis werken. De energie van de werk- of schoolomgeving ontbreekt.
Veel zaken hebben we niet onder controle. Relaties gaan soms uit. Iemand in je omgeving kan ernstig ziek worden of overlijden. Oorlogen zijn aan de orde van de dag. De Bitcoinkoers kan crashen, banken kunnen failliet gaan, je laptop kan het zonder reden over twee minuten begeven. En kennelijk kan er zomaar een pandemie uitbreken.
Je kunt zeggen dat je daarmee moet dealen. En daar geef ik je gelijk in. Het is daarbij handig om op een aantal dingen voorbereid te zijn en te weten hoe je op de beste manier met de situatie om kunt gaan. Negatieve visualisatie kan daaraan bijdragen.