Zwolle onder water...?!

Een onzichtbare brug, een ingepakte brug, een loungebrug en een brug met een ‘uitzichttunnel’; dit weekend vormen ze de basis van de Zwolse Architectuur Biënnale 2016. Waarschijnlijk nog geen evenement waarvan je meteen denkt, ‘oh ja, dat ken ik’. Maar wel iets wat de komende jaren moet uitgroeien tot een mooi tweejaarlijks moment rondom architectuur en stedenbouw in Zwolle.

Onzichtbare brug Architectuur Biennale

‘De onzichtbare brug’ waardoor je een week lang vanaf het station meteen kunt oversteken naar de stad.

Dit jaar is er door een groep Zwolse architecten een collectief gevormd. De transformatie van drie voetgangersbruggen: Rode Torenbrug (Loungebrug), Pelserbrugje (ingepakte brug, ‘Kathedraal’), Kerkbrugje (zichttunnel) en een speciaal aangelegde brug van de stationskant naar de Fundatie, net onder het wateroppervlak (de onzichtbare brug) is hun verdienste deze Biënnale.

Toen zij al volop ideeën hadden voor ‘hun’ bruggen, werden Gerben Hoetink, Thijs Verster en ik uitgenodigd om mee te komen luisteren. Terwijl het architectencollectief de mooie plannen voorlegde die ze met de bruggen had, dacht ik: ‘Hier kun je nog meer mee doen!’ De bruggen zullen namelijk voor één dag geen overgangssituatie zijn, maar een verblijfplaats. Dat is het uitgangspunt van de ontwerpen. En dan is het toch tof om ook iets op en om de bruggen te organiseren die dag!

Gerben, Thijs en ik begonnen met brainstormen. De eerste zaadjes werden geplant door een toelichting van Herman Reezigt, van organisator ZAP (Zwols Architectuur Podium). Hij vertelde ons over het thema waar steden zich de komende jaren mee bezig zullen houden. ‘Hoe maken we onze stad klimaatbestendig?’ En vooral een stad aan het water als Zwolle moet de komende jaren toch echt nadenken over met het beheersen van het water (lees hier een interview met Herman hierover, pagina 2). Daar zijn we tegenwoordig niet meer zo mee bezig, want alles is al zo geregeld dat we nooit meer delen van de stad onder water zien staan. Maar ja, de kans is dus klein, maar wat als er wel extreem veel water onze kant op komt…..?!

Rode Torenbrug Architectuur Biennale

Op de Rode Torenbrug (loungebrug) treedt de Fakkelteit 3x op!

Dat laatste gegeven vroeg wat ons betreft om een… theatervoorstelling! Geweldig thema om een voorstelling op locatie over te maken tijdens de Biënnale. En zo ontstond langzaam het culturele programma dat Gerben, Thijs en ik op 25 juni organiseren.

En in het programma zit inderdaad die theatervoorstelling met dat thema, speciaal voor zaterdag gemaakt door het ‘Nat Pak Collectief’ (Eileen Slobben & Nico Haantjes). De locatie is de Stelling, het eerste waterbestendige gebouw van Zwolle, waar je ook een tentoonstelling kunt zien over Zwolle en het water. Ook zijn er drie optredens van de Fakkelteit (10 man/vrouw sterk!) op de ‘loungebrug’ (Rode Torenplein), een Soundscape met brug- en watergeluiden in ‘de Kathedraal’ door MusiXanders & speciaal gemaakte gedichten door stadsdichter Marieke van Bolderen. En… de watertaxi vaart weer!

Locatiebezoek ABZ16

Locatiebezoek: bouwschoenen onder m’n rokje om in de Stelling te kijken, het prachtige uitzicht vanuit de Stelling! Varen op de gracht.

Met een vaarroute verbinden we de bruggen aan elkaar en onderweg krijg je uitleg van een architect over de bruggen en word je getrakteerd op een Spoken Word over het water van een lid van de Fakkelteit. Of je neemt de pendeldienst naar de Stelling, waardoor je het gebouw ook even vanaf het water kunt bewonderen. De opbrengst gaat, net als op Koningsdag, naar Stichting Schipper Mag ik ook eens Varen.

Dus, kom aanstaande zaterdag, 25 juni naar de Architectuur Biënnale! Bezoek de bruggen, een tentoonstelling of pak een watertaxi vanaf het Rode Torenplein!

Kijk hier voor het hele programma van de Architectuur Biennale
(met o.a. op 24 juni een fietstocht voor stadmakers, lezingen, op 25 juni een film in het Fraterhuis en op beide dagen een tentoonstelling van studenten van Windesheim in Cafe Foyé).