De Zwolse watertaxi in de vaart!

Hagel, sneeuw, onweer, wind, regen; het weerscenario voor Koningsdag was niet best… Maar natuurlijk moest de watertaxi gewoon varen! Helaas zonder de sloeproeiers van Hattem Roeit en Zwarte Water, want met hagel en onweer in een sloep, daar wordt niemand blij van. Ook besloten we om in eerste instantie maar 1 halteplaats in te richten. Dus, klaar voor een barre dag….en toen… was het stralend weer!

20160427_160249

Wachten kan slechter…

De Koninklijke familie liep door een prachtig, zonnig Zwolle. En bij de halte van de watertaxi lagen mensen in de zon te wachten tot ze aan boord konden. Perfect!

Voor ons, als ‘watertaxi-team’ was Koningsdag een moment om het idee van een Zwolse watertaxi op de kaart te zetten. De lokale media heeft er flink wat aandacht aan besteed, zo werden we genoemd in de Peperbus, stond er een uitgebreid artikel in De Swollenaer en deed ik een radio-interview bij RTVZoo (op 11.29). We waren zelfs opgenomen in het officiële Koningsdag-programma van de Gemeente Zwolle!

Best spannend dus hoeveel passagiers er voor de watertaxi zouden komen. De watertaxi bestond overigens uit een voormalige zeilboot en een Giethoornse punter van HuurBootZwolle. Het plan was om vanaf 14.00 uur te varen, maar onze schippers kregen daarvoor al de vraag van mensen of ze mee konden varen. Dus zijn ze op eigen houtje maar vast gaan varen. En dat leverde voor ons goede doel ‘Schipper mag ik ook eens varen…’ alvast tientallen euro’s op!

Lol met Kirsten, de hoedjes waren niet helemaal windproof 😉 Foto: Jochem Kossen

Het neerzetten van ons haltebord was een leuk moment. Samen met ‘watertaxi-teamlid’ Jan haalde ik het bord en een statafel op en namen we het mee naar de steiger van Hiawatha Actief, die we die dag mochten gebruiken. Het voelde wel wat ‘Buurman & Buurman-achtig’. Jan met een steekwagentje met een statafel erop, ik met een haltebord, een paal en een moker in mijn jaszak erachteraan. De paal werd in de grond geslagen en het bord bevestigd, klaar om te beginnen!

Maar… het viel in het begin een beetje tegen. De mensen die langs onze halte kwamen, waren op weg naar huis, of hadden geen zin om te varen. We verkochten al wel wat stadswandelingen van Iedjee. Uiteraard ging ook die opbrengst naar het goede doel. Ineens was er een groep die aan boord wilde, maar onze taxi’s deden ondertussen vanaf het water al wel goede zaken. Dus… waren er even geen taxi’s beschikbaar.

Vanaf dat moment wilden er steeds meer mensen opstappen bij de halte. Met maar twee bootjes in de vaart, liepen de wachttijden ineens op. Gelukkig was het heerlijk weer. En waren de mensen vrolijk en geduldig. Door het enthousiasme van schipper Maarten Koers en zijn team hadden de passagiers bovendien leuke tochtjes op de gracht!

De eerste groep die aan boord ging, kreeg nog een bonus. Een live ‘Spoken Word’ optreden van Bart van der Vinne aka Sinnic van de Fakkelteit. Hij had die ochtend met de Fakkelteit en het Britten Jeugd Strijkorkest opgetreden voor de Koninklijke familie. En kwam ons nog even versterken om de watertaxi van entertainment te voorzien.

Daar komen ze weer, onze watertaxi’s! Foto: Jochem Kossen

Uiteindelijk hebben we (gokje) wel zo’n 100 passagiers aan boord gehad. Mensen vonden het erg leuk om Zwolle eventjes, voor weinig geld, vanaf het water te ervaren. Precies de reden waarom we vinden dat er een permanente vorm voor een Zwolse watertaxi moet komen! Zwolle is zo mooi, en vanaf het water beleef je dat weer op een andere manier. Dat zou iedereen ‘even’ moeten kunnen ervaren!

Koningsdag was wat ons betreft een geslaagde dag! Met hulp van sponsoren en vrijwilligers hebben we een boel mensen kennis kunnen laten maken met het idee van de watertaxi. En, niet onbelangrijk, we hebben met elkaar 247,05 euro opgehaald voor de stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’! Daardoor hebben we ook een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van hun droom: een schip realiseren waarmee mensen met een beperking en hun families eenmeerdaagse vaartocht kunnen maken. Rudy Spanhak en zijn broer Riny van de stichting waren op Koningsdag deel van ons ‘watertaxi-team’.

Go watertaxi-Koningsdag team! Foto: Jochem Kossen

 

 

 

 

 

 

 

Bedankt kanaalsaVAARi/watertaxi-team: Jan Verbeek (absolute topper, netwerker en regelaar), Kirsten Notten (verslaat onze perikelen voor  het Zwolse magazine Zowell), Roel Venema (houdt ons scherp met een kritische noot hier en daar ;-), Willemien de Wolde (brengt kennis in over burgerinitiatieven & vouwt mooie bootjes ;-), Jochem Kossen (fotografeert het traject).

Hierboven noem ik even wat dingen op die ons binnen het ’team’ onderscheiden, maar we hebben elkaar vooral gevonden! Met onze gezamenlijke visie op het beter benutten van het mooie ‘Zwolse water’ gaan we zeker nog meer doen. Voorlopig hebben we ons collectief omgedoopt tot ‘Onderstroom’.

Nog even een bedankje aan iedereen die heeft bijgedragen aan de watertaxi op Koningsdag: Hiawatha Actief, HuurBootZwolle, Bart van der Vinne aka Sinnic van De Fakkelteit, Lydia Kramer Illustraties, STYLET, Erik-Jan Berends van iEdJee, De Librije, Schuttelaar Wijnen, Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle, IJssalon Salute, Talamini Zwolle, IJssalon La Dolce Zwolle, Evenetent party en evenementenverhuur, LIV Stores, Grand cafe Public, De Stadsbakker, Gooody Fooods Zwolle, H.J.Huisman Scheepsbenodigdheden & natuurlijk Club Cele, Stichting Zwols Architectuur Podium, Gemeente Zwolle!