Positiviteit stuwt de eerste Zwolse watertaxi voort

De watertaxi gaat op Koningsdag in de vaart! En ons ‘kanaalsaVAARi-verbond’ leeft dus nog steeds. Sterker nog, het is zelfs uitgebreid. Want we varen op Koningsdag voor het goede doel. De opbrengst van de kaartjesverkoop gaat naar de stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’.

En door die samenwerking is ons verbond ook nog eens uitgebreid met de roeiers van Hattem Roeit en Zwarte Water. De watertaxi zal op Koningsdag namelijk bestaan uit twee sloepen met roeiende (!) bemanning. Iets dat de roeiers doen voor het goede doel. De meest duurzame watertaxi ooit dus!

Fijn vergaderen met het watertaxi-team: Kirsten, Ivette, Willemien, Jan en Roel. Go team! – Foto: Jochem Kossen

Vorige week zaten we met de leden van ons ‘kanaalsaVAARi-verbond’ bij elkaar. We zaten bij mij thuis aan tafel met koffie, thee en lekkers. De goede ideeën stroomden weer volop. En we hadden vooral ook veel lol. Halverwege de avond bedacht ik me hoe bijzonder ik dit eigenlijk vind. Een maand of vier geleden, voordat deze mensen besloten om met me mee te gaan op kanaalsaVAARi, kenden we elkaar niet eens. En nu zitten we samen aan tafel, delen ervaringen, smeden mooie plannen en hebben lol. Maar we bereiken ook iets, want de watertaxi vaart straks!

En de watertaxi vaart voor een goed doel. Dat goede doel kwam al snel in beeld toen we besloten dat we meer betekenis wilden geven aan het varen met de watertaxi op Koningsdag. Het idee om te varen zodat andere mensen ook kunnen varen sprak ons erg aan. ‘Schipper mag ik ook eens varen’ zorgt er namelijk voor dat mensen met een beperking een zorgeloze meerdaagse vaartocht kunnen maken met hun familie en/of vrienden. Op dit moment werken ze er hard aan om hun schip in de vaart te krijgen. Dit doen ze met behulp van vele vrijwilligers en donateurs. De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer is beschermheer van de stichting, want ‘In Zwolle vinden wij het belangrijk dat iedereen mee kan doen’.

De watertaxi zorgt dus voor veel positieve energie. En dat vind ik nu het mooie aan dit initiatief. Uit niks ontstaat een groep mensen die dit samen gaan regelen op Koningsdag! En dan heb ik bijvoorbeeld nog niet eens benoemd dat Creatieve Coöperatie collega Lydia Kramer voor ons de halteborden beschildert, dat die borden weer gezaagd zijn door bondgenoot Roel die meubelmaker is, dat we zonder gedoe de steiger van Hiawatha Actief mogen gebruiken voor de watertaxi en dat bondgenoot Jan tijdens een rondje door de binnenstad nog allerlei ondernemers bereid heeft gevonden iets bij te dragen, zodat we bijvoorbeeld de roeiers kunnen voorzien van wat krachtvoer. En zo volgen er waarschijnlijk nog meer belangeloze bijdragen 😉

Zo zou het eruit kunnen zien, een ‘roeiende’ watertaxi! – Ook zo’n mooie belangeloze bijdrage, gemaakt door Inez Gijsbers

We gaan op Koningsdag van 14.00 tot 18.00 uur in de vaart. De dappere roeiers gaan dus 4 uur bijna non-stop roeien! En bij elke halte zullen vrijwilligers staan die mensen in en uit de boot helpen en natuurlijk de kaartjes verkopen (iemand zin om ook een uurtje of twee bij een halte te staan?). Verder zijn er nog plannen voor entertainment voor de wachtenden bij de haltes. Want het loopt natuurlijk storm bij de watertaxi. Wie wil er nou niet een mooi, duurzaam en op positieve energie voortgedreven tochtje over de gracht maken om een goed doel te steunen! Tot Koningsdag!

Oh ja, haal ook even ergens het nieuwste nummer van Zowell op, ‘kanaalsaVAARi-verbond-lid’ Kirsten Notten schrijft hierin over onze ontwikkelingen en over de Stadscafés van de Spontane Stad bij Club Cele in samenwerking met Stichting ZAP. En mis de Koningsdagbijlage van de Swollenaer niet op maandag 18 april. Daarin staat een interview met mij en een sneakpreview van een haltebord!