Portret van een duurzame doener

23 maart 2016

Voor het eerste nummer van het nieuwe Zwolse magazine Zowell mocht ik een portret maken van bouwexpert Erik Baart. Ik kende Erik nog niet, en daar zit nu net een van de mooiste elementen van portretfotografie: het ontmoeten van mensen.

This photo was made by Jochem Kossen. Copyright © Jochem Kossen. All Rights Reserved. https://studio-objectief.nl

Erik specialiseert zich in in het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Comfortabel maar ook natuurvriendelijk leven.

We hebben afgesproken op een zaterdag, we gaan samen op pad. Ik stap in zijn auto (hybride, zonneboiler op de achterbank) en we rijden naar de plek waar het allemaal begon: het huis van zijn eerste klant. Onderweg leren we elkaar nog ietwat onwennig kennen, en zoeken naar elkaars interesses en beweegredenen. Wat foto’s maken schept al gauw een band. De wind is hard en ijskoud. Mijn flitsparaplu waait om de haverklap omver. Lachen geblazen, en al gauw verdwijnt de onwennigheid.

Erik is een man van principes. Iemand die 26 hectare oerwoud in Brazilië koopt om de CO2 uitstoot van zijn gezin te compenseren. Iemand die zich inzet voor een project als Blauwvingerenergie, een “inwonersinitiatief van en voor Zwollenaren om elkaar te helpen in de stad meer duurzame energie op te wekken”.

This photo was made by Jochem Kossen. Copyright © Jochem Kossen. All Rights Reserved. https://studio-objectief.nl

Eigenlijk wil ik Erik fotograferen in een omgeving die symboliseert waar ie het allemaal voor doet: de natuur. Bij gebrek aan Braziliaans oerwoud rijden we richting Agnietenplas. En als laatste laatste locatie gaan we met blauwe vingers nog even langs zijn kantoorplek bij Krachtstroom.

Ik ben deze dag een stuk wijzer geworden. Ik heb iemand leren kennen die zich inzet voor het mooier maken van de wereld. Niet iemand die er alleen maar over praat. Erik is iemand die zijn bedrijfsnaam “Baart Doet” ook echt waarmaakt. Ik vind dat mooi. Het was een mooie en leerzame dag. Erik, bedankt!

Bezoek Eriks website op baart-doet.nl

 

 

 

Ook leuk