'Flexen' bij de Creatieve Coöperatie

Even bijkletsen over je weekend, je frustraties afreageren over je computer die vastloopt, geïnspireerd raken door iemand, allemaal dingen die je mist als je als zelfstandig ondernemer vanuit huis werkt. Alhoewel ik van een rondje supermarkt, groenteboer en bakker ook wel eens vol inspiratie thuiskom!

Flexplek

Mijn flexplek vandaag!

Maar toch, ‘collega’s’ hebben, is soms erg fijn. Daarom heb ik een ‘flexwerkplek’ bij de Creatieve Coöperatie in Zwolle. Eėn of twee dagen in de week ben ik er te vinden. Dan loop ik naar binnen en roep tegen de receptie ‘Hoi, ik kom ‘flexen’! En toen ik vanmorgen mijn laptop uitklapte, kwam er een ‘flexcollega’ binnen en kon ik mijn werkdag beginnen met een gezellige uitwisseling, met als thema ‘Hoe was jouw weekend?’. Om vervolgens een kop koffie te zetten en lekker aan de slag te gaan.

De ‘flexcollega’s’ die ik heb bij de Creatieve Coöperatie doen hele verschillende dingen. Coach, sound designer, verhalenverteller, adviseur energiebesparingen, tekstschrijver, journalist, etc. En dan zijn er nog de ondernemers met een vaste plek in het pand, zoals een bierbrouwer, goudsmeden, communicatiespecialisten, een tassenontwerpster, architecten, en nog veel meer!  Kortom, een heleboel creatieve geesten verzameld in één pand, een superplek om werken!

Deur_flexplek

De deur van onze flexplek.

Het werken in dit pand, zorgt ook voor allerlei kruisbestuivingen. Zo verzamel ik bijvoorbeeld de ‘verhalen achter het sieraad’ voor het nieuwe project van goudsmeden Marjolein en Annetje van Goudwerk. En maakt mijn vriend Jochem foto’s voor het net gelanceerde magazine Zowell, gemaakt door mensen uit dit pand. En in het magazine staat dan weer een verhaal over mijn KanaalsaVAARi en het daaruit voortgevloeide idee voor een Zwolse Watertaxi.

Afgelopen week was er een Open Dag in ons pand. De perfecte kans om te laten zien hoe we hier samenwerken. Al maanden voorafgaand aan deze Open Dag waren veel ondernemers bezig met de voorbereidingen. Allemaal vanuit de overtuiging dat we, naast het runnen van onze eigen bedrijven, ook samen mooie dingen kunnen neerzetten. En ook dat we samen weer hele andere opdrachten kunnen realiseren dan alleen. Als je kijkt naar de lijst van ondernemers in dit pand, zie je hoeveel creatieve (denk)kracht we alleen al in huis hebben!

Reisgids

De reisgids, een co-productie van ondernemers.

En nu klinkt het misschien heel idealistisch, dat ‘samen is alles beter’. Want dat is uiteraard niet altijd zo. Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen ondernemers, ook in ons pand. Van de supercommerciëlen tot de complete idealisten en alles daartussenin. En dan is het niet altijd makkelijk om het over alles eens te zijn. En moet dat eigenlijk wel, het over alles eens zijn? En hoe regel je de dingen eigenlijk als je samen aan een opdracht werkt?

Dat soort vragen komen dus ook bovendrijven. Maar eigenlijk komt er uiteindelijk altijd een oplossing. En die positieve instelling werd op de Open Dag ook weer duidelijk. Het thema ‘een reis door de coöperatie’ (door meerdere ondernemers bedacht), de bijbehorende ‘reisgids’ (door meerdere ondernemers gemaakt), de workshops, adviesgesprekken, rondleidingen en andere activiteiten die werden georganiseerd, overal was evenveel enthousiasme en inzet van de ondernemers.

Zelf gaf ik de workshop ‘Kickstart voor je creatieve brein’, een mooie opwarmer voor als je zelf je creatieve brein aan het werk wilt zetten. En dat wilden bezoekers wel, zeker nadat ze geïnspireerd waren na hun ‘reis door de Creatieve Coöperatie’.

IMG_20151026_130730

Lekkers van Cook & Zopie.

Nu is de Open Dag achter de rug, maar die reis kun je gerust nog komen maken. Al is het alleen maar om heerlijk te lunchen bij Cook & Zopie. Ik schuif graag aan! De lunch is het moment waarop iedereen hier bij elkaar aan tafel schuift. En dan hebben we allerlei gesprekken, over onze weekenden, maar ook over dilemma’s waar we als ondernemer tegenaan lopen, of gewoon…. over het leven!