Op kanaalsaVAARi

‘Toffe dingen bedenken om Zwolle nog leuker te maken, dat wil ik!’ Toen ik las over Stadscafé ‘De Spontane Stad – Zo doe je dat’ (een samenwerking tussen Club Cele en het Zwols Architectuur Podium) was ik meteen enthousiast.

Zap Stadscafe 13 oktober 2015

‘Hangen boven de luchtfoto van het Zwolse water.’ Foto: ZAP

De eerste avond hingen we met z’n allen boven een luchtfoto van het kanaal in Zwolle. Een groepje bij ‘Noord’, en ikzelf met een aantal anderen bij ‘Zuid’. Vol enthousiasme gooide de groep ideeën op tafel. Een hangplek voor jongeren tussen de 16 en de 21 jaar oud, werkplekken voor zzp’ers op het water, horeca, een stadsstrand, etc. Wat me opviel, was dat er nog weinig samenhang in de ideeën zat en dat de meeste mensen alleen waren gekomen. Al vrij snel na afloop dacht ik, ‘Waar vind ik deze mensen nu terug? En wat gebeurt er nu met alle ideeën?’

’s Avonds ratelde mijn creatieve brein door en bedacht ik ‘de kanaalsafari’. Met een groepje mensen langs het kanaal om de ideeën op de plek zelf verder vorm te geven, of om nieuwe dingen te bedenken. Want samen de plek ‘opsnuiven’, leek me vruchtbaarder en meer inspirerend dan boven een luchtfoto hangen met z’n allen. Ik lanceerde het plan bij Gooitske Zijlstra van Club Cele en samen prikten we een datum.

Foto: Jochem Kossen

‘Passen we daar echt allemaal in?’ Foto: Jochem Kossen

Een maand later, bij het tweede Stadscafé, mocht ik mijn plan toelichten. En spontaan meldde Roel zich, samen met zijn boot. Hoera een boot! Op dat moment doopte ik de safari om tot kanaalsaVAARi.

Op zaterdag 21 november was het zover. Mijn vriend en ik kwamen aanfietsen over de Rodetorenbrug en zagen schipper Roel en zijn….uhm, bootje. ‘Hmm, dat is best klein’, dachten we. ‘Maar als Roel zegt dat er 8 mensen op kunnen, dan komt het ongetwijfeld goed’. We bleven inderdaad drijven en kwamen ook nog prima vooruit! Al snel hadden we elkaar gevonden aan boord. Ondanks alle verschillende achtergronden, waren we het eens over het Zwolse water. Dat moet meer gebruikt worden! En na een paar uur varen en brainstormen hadden we een hele lijst aan nieuwe ideeën. Een geslaagde tocht dus!

‘Het Zwolse water kan echt beter benut worden.’ Foto: Jochem Kossen

Met het ‘KanaalsaVAARi-clubje’ van 8 man denken we nu na over het uitvoeren van onze plannen. En ondertussen blijf ik de Stadscafés van ‘De Spontane Stad’ bezoeken. Dus… more to come!

De tocht en vooral de sfeer is mooi beschreven door Kirsten Notten voor Zowell.