Daar hang je dan

19 mei 2015

Museum

De afgelopen tijd volgde ik een cursus bij het Centrum voor de fotografie in Zwolle. Elke week een opdracht met een ander thema. Elke week “contactafdrukken” printen van je foto’s van die week, en met je printjes op weg naar de cursus. Bekijken wat andere mensen met de opdracht doen, praten over fotografie. Leren van grootmeesters als Saul Leiter, Harry Callahan en Stephan Vanfleteren. En natuurlijk van je medecursisten. Kortom, elke week een heel erg leuke avond!

En toen kwam de vraag: willen jullie meedoen aan de eindexpositie? 10 t/m 25 mei 2015 in het Stedelijk museum Zwolle.

De expositie is onderdeel van de cursus. Maar dan nog, een foto die ik gemaakt heb in een museum ophangen? Daar zeg ik geen nee tegen.

En dan moet je kiezen. Hoe kies je uit al die foto’s (ik maak er nogal wat) eentje die eruit springt? Uiteindelijk heb ik een voorselectie van vijf foto’s gemaakt, en liet die aan een aantal mensen (mijn vriendin, collega’s, bezoek, medecursisten) zien om hun reactie te krijgen.

Uiteindelijk is het mijn foto van de hoge hakken op het asfalt geworden. Waarom? Ik denk dat het een ander beeld laat zien dan je gewend bent. Een beeld waar je zelf een verhaal bij kunt bedenken. Natuurlijk heeft een foto op iedereen zijn eigen uitwerking. Sommige mensen zullen helemaal niks met dit beeld hebben. Maar dat maakt niet uit. Een van de mooie dingen van fotografie is dat het zo persoonlijk is.

Keuze gemaakt, tijd om te printen en in te lijsten. Zenuwslopend om dat voor de eerste keer te doen. De foto komt in een museum te hangen dus alles moet er perfect uitzien natuurlijk. Mooie momenten zijn die waarop je print op A3+ formaat uit de hoogwaardige Epson printer komt rollen op papier van superkwaliteit. Het inlijsten (op maat snijden van de passe-partout, zorgen dat er geen stofjes tussen de foto en de lijst zitten etc.) is ook een spannend karweitje.

Tijdens de opbouw van de expositie in het museum blijkt ineens hoe goed je foto naast bepaalde andere foto’s uitkomt, en hoe slecht je foto het naast andere foto’s doet. Met andere woorden, de 43 foto’s (1 per fotograaf) moesten op een bepaalde volgorde opgehangen worden. Foto’s die elkaar sterker maken naast elkaar en de foto’s op een zekere manier groeperen.

Maar uiteindelijk: wat een resultaat! En wat is het tof om met je eigen foto in een museum te zien hangen en onderdeel uit te maken van zo’n prachtige expositie!

De expositie is van 10 t/m 25 mei in het Stedelijk Museum Zwolle te bekijken. Meer informatie over de expositie hierrrrrrrrrrrr.

Copyright © Jochem Kossen, All Rights Reserved

Ook leuk