Werkelijk?

31 maart 2015

Door niet-fotografen wordt fotografie vaak gezien als methode om een moment vast te leggen. Om de werkelijkheid weer te geven. Maar wat is die werkelijkheid eigenlijk? Zelf denk ik dan aan nieuwsfoto’s zoals die in de krant. Een foto van een neergestort vliegtuig, een gekapte boom, of een portret van een politicus die zijn mening ventileert.

Betekent het weergeven van werkelijkheid dat je geen creativiteit kunt stoppen in het maken van je foto’s? Absoluut niet. Ook achter nieuwsfoto’s gaat vaak enorm veel creativiteit schuil. De fotograaf kan bijvoorbeeld een compositie maken die de boodschap van zijn foto sterker over laat komen. Of een beeld maken dat eigenlijk uit de context van de situatie gehaald is.

Spelen met de werkelijkheid is één van de dingen die ik heel erg leuk vind aan fotografie. Beelden ontdekken die niet iedereen ziet. Maar hoe vind je ze? Door te experimenteren en op een andere manier te werk te gaan dan je in eerste instantie zou denken.

Only those who attempt the absurd will achieve the impossible. — M. C. Escher

Onderstaande beelden zijn niet het resultaat van “bewerking”. Een aantal zijn omgezet naar zwart-wit, hier en daar zijn contrasten bijgesteld, maar het zijn geen samengestelde foto’s en er zijn geen elementen weggehaald of toegevoegd. Ze tonen dan ook allemaal de (een?) werkelijkheid.


Ook leuk